Duurzame woning bouwen met hout

Bij ons is duurzaam bouwen met hout de basis. Waarbij het draait om energie neutraal wonen. De belangrijkste producten van Natuurlijk Duurzaam Bouwen zijn moderne woningen die duurzaam gebouwd zijn van ecologische materialen. Hierbij gaat het om: vrijstaande woningen, vakantiehuizen, schuurwoningen, blokhutten en bungalows. Moderne eigentijdse woningen van hoge kwaliteit en uitstraling tegen betaalbare kosten.

Ecologisch verantwoord bouwen met hout

Hout als bouwmateriaal voor een woning is een ecologisch verantwoord product. Het is namelijk een natuurlijk bouwmateriaal wat op duurzame wijze wordt geproduceerd. Een woning van hout heeft als groot voordeel dat het nagenoeg niet belastend is voor klimaat- en milieu.  In ieder geval veel minder dan vergelijkbare huizen van beton, staal of baksteen. Hout is zeer duurzaam en milieuvriendelijk en daarom uitstekend geschikt voor de bouw van een woning.

Een woning van hout is ook duurzaam en milieuvriendelijk om in te wonen. Een muur met houtstructuur vermindert namelijk de behoefte aan verwarming en koeling, omdat het hout de temperatuurverschillen van het gebouw compenseert, het blijft warm in de winter en in de zomer zorgt de ademende structuur er voor dat de binnen lucht voldoende koel blijft. De duurzaamheid van het te gebruiken houtmateriaal is getest in de barre natuurlijke omstandigheden van Finland, zowel bij droogte, regen als vorst. Naast dat hout een milieuvriendelijk materiaal is, zijn de andere voordelen ervan dat het ademend, vocht reguleert, erg sterk is, allergie vriendelijk en bovenal natuurlijk is.

Het hout dat Natuurlijk Duurzaam Bouwen gebruikt is van gerenommeerde fabrikanten uit Finland.
De houtwinning in Finland wordt door de overheid daar zorgvuldig en streng beheert. Het Finse PEFC keurmerk is strenger dan het FSC keurmerk. Hiermee zorgen we dat het kappen en herbebossing in balans blijven en garanderen we het behoudt van bossen voor de volgende genraties.

Uitstekend binnenklimaat bij woning van hout

Een woning van hout is door de uitstekende binnenklimaat erg allergievriendelijk wat is bewezen uit verschillende onderzoeken. De goede luchtkwaliteit in woningen van hout is gebaseerd op het vermogen van hout om vocht in de muur en van de muur af te voeren. Hout bindt vocht als de vochtigheid van de binnenlucht toeneemt, en voeren het respectievelijk af wanneer de binnenlucht opdroogt. Op deze manier worden de variaties in de luchtvochtigheid binnenshuis verminderd en verbetert de luchtkwaliteit. De kleine scheurtjes op het oppervlak van het hout zijn ook significant. Ze vergroten het oppervlak waardoor het hout vocht aan zich bindt en ook weer afgeeft. Het bouwen van een houten huis is daarom een ​​goede optie op het gebied van vochttechniek.

De sfeer van een houten huis is ook ontspannen en het is bewezen dat het een kalmerend effect heeft. Studies tonen aan dat houten oppervlakken het herstel van ziekten bevorderen, stress verminderen en de stemming verbeteren. Studies hebben ook aangetoond dat de houten oppervlakken van binnenruimtes het lichaam kalmeren, de bloeddruk verlagen en de hartslag verlagen. Als bouwmateriaal is hout warm, gezellig en rustgevend.

Rusko log house
Nuuna 80s woning

Hout een sterk en duurzaam constructiemateriaal

Onze houten woningen worden traditioneel gebouwd met behulp van hoekverbindingen. De moderne constructie van houtblokken maakt het ook mogelijk om schuine hoekverbindingen te maken die gebruikelijk zijn in stedelijke constructies, waarbij de hoeken van een houten woning worden bekleed met hoekplaten.

Het vuren hout wat gebruikt wordt voor de bouw van de woning zijn van de Nordic Spruce (sparrenbouw). Een houtsoort dat beschikt over een grote sterkte door zijn hoge vezeldichtheid, waardoor het draagvermogen erg goed is.  Het gebruikte hout in het paal en balk systeem worden verlijmd tot gelamineerde balken, hierdoor krijgt een erg goed vormstabiliteit en sterkte. Tevens blijven de balken hierdoor passend en trekvrij en krijg je nauwelijks scheurvorming.

Onze houten woningen zijn ook geschikt als u in een aardbevingsgebied woont. Wij hebben dergelijke woningen in het aardbevingsgebied van Groningen al gebouwd. Indien u interesse heeft kunt u zo’n woning in Groningen ook bezoeken.

Energieneutraal huis bouwen

Natuurlijk Duurzaam Bouwen is een specialist in het bouwen van energiezuinige houten woningen. We kunnen uw woning van energieneutraal tot zelf nul-op-de-meter bouwen afhankelijk van uw wensen.

Bij de bouw van een houten woning proberen wij zoveel mogelijk energie te besparen door gebruik te maken van natuurlijke verwarming en isolatie en minder door het toepassen van installaties. Daarom heeft onze basiswoning een energieprestatie coëfficiënt (EPC) van 0,4. Om nog energiezuiniger te zijn hebben we het paal- en balksysteem verder ontwikkeld. Hierdoor kunnen wij een houten woning voor u bouwen met een zeer laag energieverbruik. Een energieneutraalhuis met een EPC van 0,2 tot 0, oftewel een woning met nul-op-de-meter.

De door ons gebouwde houten woning maken zoveel mogelijk gebruik van passieve zonne-energie door bijvoorbeeld grote ramen te plaatsen aan de zonzijde van het huis. Hierdoor wordt er optimaal gebruik gemaakt van warmte en licht van de zon. Voor maximale isolatie en lichtinval maken wij gebruik van driedubbel glas. Door gebruik van veel ecologische materialen en energie-efficiënt bouwen krijg je een optimaal resultaat wat zorgt voor huis met een laag of geen energieverbruik.

‘Energieneutraal bouwen met de natuur als catalogus’

Interesse in het bouwen van een houten woning? Neem dan vrijblijvend contact op!

Ecologische isolatie met Vlasisolatie

Vlasisolatie wordt vervaardigd uit het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van linnen. Het is een wol dat bestaat uit lichte, stevige vezels, waardoor er een isolatiemateriaal van kan worden geproduceerd dat voor een groot aantal toepassingen kan worden gebruikt.

Vlas is een herwinbare grondstof met een korte groeifase die biologisch afbreekbaar is. Doordat er bij de groei nauwelijks kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn, is vlas erg milieuvriendelijk en kent daarmee een positieve CO2 balans.

Vlas kan 20 procent van het eigen gewicht aan vocht opnemen en weer afgeven wat een gunstig effect heeft op het binnenklimaat. Volgens de Nederlandse NIBE classificatie is vlaswol vanuit milieu- en gezondheidsoogpunt de beste productkeuze.

‘Kiezen voor natuurlijke bouwmaterialen is kiezen tussen verstand en emotie’

Energie neutrale opties

De woningen van Natuurlijk Duurzaam Bouwen hebben een goede basis isolatie maar hebben aanvullend ook een cv-installatie met vloerverwarming, maar kunnen ook uitgevoerd worden met een lucht- of aardwarmtepomp waardoor gas gebruik niet nodig is.

Middels een EPC berekening kunnen wij uw energieverbruik en warmte behoefte bepalen om u woning zo energieneutraal mogelijk voor u te kunnen bouwen. Door toepassing van zonnepanelen (PV) of PVT panelen is het mogelijk het verbruik van uw elektriciteit te compenseren.

Door de juiste keuzes voor installaties kunnen we een energiezuinige woning bouwen volledig naar uw behoeftes en budget.

Natuurlijk Duurzaam Bouwen heeft meerdere houten woning modellen beschikbaar. Bekijk de diverse modellen en doe inspiratie op voor uw droomhuis.